Monday, 4 January 2010

PAS adakan mesyuarat khas bincang isu nama Allah

KUALA LUMPUR, 3 Jan: PAS memanggil mesyuarat khas Lajnah Politik, iaitu lajnah paling berpengaruh dalam parti itu bagi membincangkan beberapa perkembangan terbaru termasuk isu penggunaan nama Allah oleh agama Kristian. Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, mesyuarat itu akan diadakan malam esok di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut. "Kita turut menjemput AJK PAS Pusat dalam mesyuarat khas ini," kata Mustafa kepada Harakahdaily. Mesyuarat ini dijangka membincangkan secara mendalam keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan majalah milik aktivis Kristian, Herald, untuk menggunakan nama Allah sebagai ganti 'God' dalam bahasa Inggeris. Sejak keputusan itu dibuat, kelihatan pemimpin PAS tidak seragam pandangan mereka dalam isu ini. Mesyuarat ini dijangka akan memberikan kata putus apakah pendirian bersama parti Islam itu dalam isu ini. Anggota utama lajnah politik adalah pemimpin kanan PAS di samping beberapa pemimpin yang tidak berada dalam AJK PAS Pusat termasuk Khalid Samad, YDP PAS Shah Alam yang juga anggota Parlimen kawasan tersebut.

9 comments:

Warissan said...

Tak payah mesyuaratlah.... dah terlambat.

Dulu PASlah yang beria-ria benar jual negeri.... jual bangsa.... jual nama Allah.

Sekarang terimalah akibatnya.... UMNO ajak perpaduan.... tolak.

Bila sikafir DAP ajak kahwin... lekas-lekas jilat bontot DAP.

Taubatlah.... nanti mati esok jawablah

DR. LO'LO' BT DATO' HJ. MOHAMAD GHAZALI said...

Sape yg jual negeri? Umno yg jual singapore pd Cina. Umno yg bg org cina gerakan perintah pulau pinang. Baru skrg terhegeh2 minta pegang jwtn pngerusi bn ngri PP, tu pun xdpt.Sape yg jual bangsa? Umno yg memerintah msia 52 thn sampai melayu jauh trtggal dr bangsa lain. Sape yg mgzalimi melayu, umno yg zalimi 90% melayu dgn mnekan Klntn n mnafikn royalti minyak. Umno yg tarik balik royalti minyak bila PAS printah Tganu. Sape yg khianat pd bdk2 melayu? Umno yg khianat bila implemen PPSMI. Umno yg bunuh tulisan jawi bila khir johari mansuhkn jawi dsekolah2.khir johari menteri umno ke PAS? Sape yg bunuh SAR sekolah agama rkyt? Umno yg bunuh bila tarik geran perkapita sekolah2 tsb dgn alasan jd lubuk pmbgkang.umno taktarik pn geran sekolah cina @ tamil.padan muka bila sekolah2 ni jd lubuk dap n hindraf,sbb tu cina n india tak sokong bn dah.sape yg bunuh org melayu Islam d Memali? 14 org trmasuk ustaz ibrahim libya n ank2 murid yg sdg berkuliah.Mrk dbunuh dlm keadaan tdk brsenjata.sape yg nk hapuskn prkataan Islam dr parti politik n ngo2? Umno, umno, umno. Alhmdlh mjls raja2 tak perkenankn. Sape yg perintah Msia hgga tanah reserve melayu tergadai n hanya tggal krg 20%. PAS yg mnyuburkn Islam d Msia. Bukti kecil shj dulu, kalu bukan muslimat PAS yg mengamalkn tutup aurat,smpai skrg pn wanita2 Islam msia takkan tutup aurat. Nk hrp istri2 pmnn umno? Pakat buat sarang tebuan n jambul. Nk hrp puteri umno? Lg hampeh.Ustaz2 n ustzh PAS yg hidupkn kuliah2 d Msjd2, surau2 n pjbt2 - tak percaya? Buatlh survey sndiri. Kerj PAS Klntn awal2 lg ltk moto 'mbangun brsm Islam' Kerj Pas Klntn yg haramkn judi, hadkn jualan arak, wajibkn kaum wanita yg bkerja n brniaga tutup aurat. Jadik KB bandaraya Islam. Kerj PAS Tganu mluluskn hukum Syariah ms printah 1 pggal lalu. Kerj Klntn pn buat jg tp dtolak n dlarang olh mahathir mohd n ia ugut akn gunakn kuasa mgkn spt mageran. Sape yg pecat mufti? Robohkn msjd n surau? Umno, umno, umno. Sape yg tgkap beratus org melayu Islam n sumbat dlm ISA tnpa bicara. Sape yg kata kalu lksana hukum hudud bleh buat sup tgn? Sape yg kata Nabi Mohd Xcukur jggut sbb xde pisau gilette? Sape yg benarkn hakim lau bee lan buat pghakiman bnrkn pggunaan nm Allah sdgkn sblum ni campur tgn institusi kehakiman bgitu brleluasa.nape taktukar hakim Islam?sblum ni tukar2 hakim ikut suka hati je.camne arahan arahan Menteri dlm Ngri bleh d cabar d mhkmh sdgkn sbelum ni n dlm byk undang2 d Msia, kuasa menteri Xbleh dcabar.nk bndg Ulama2 dlm PAS dgn umno, mana lbh byk? Kalu tanya org bukan islam d msia sape Islam? Pas @ umno, mrk pn tau PAS Islam. Umno melayu pn tdk - united malay national organisatn- mana melayunya?
Allah, baanyak pgkhianatn umno kpd agama, bangsa n ngra. Alhmdlh ada PAS n NGO2 Islam lain, kalu tdk Msia ni Allah telungkupkn sbb byk sgt maksiat n kmungkaran.
Sy minta rakan2 yg terima email ni cut n paste/copy brsm dgn email pngirim asal supaya Rkyt Msia tahu betapa benaknya hati pngikut2 umno bn sehgga tak tahu mnilai antara hak n batil.

Dr Lo'lo'
yb.drlolo@gmail.com
0326980025

Anonymous said...

hujah mcm org bodoh..mcm org tkde ilmu..mmg kena le PAS..parti bodoh..ikut sgt ckp DAP..dikudakan DAP..

Anonymous said...

Salam...
ni nk bgtau kat warissan...kalau baca komen kau ni...nampak sgt keBODOHAN YANG MELAMPAU pd diri kau ni..
1) kau kata PAS jual negeri...negeri mana yg PAS jual...Singapore ke...kahkahkah..nk gelak plk aku rasa ..bkn ke Singapore tu UMNO BANGANG melalui Presidenya dulu merangkap Perdana Menteri masa tu Tunku Abd Rahman yg bagi kat cina..Tunku tu sapa..? bagitau kat aku..pemimpin PAS ke Tunku tu...kahkahkah..KEBODOHAN PERTAMA KAU...
2)kau kata PAS jual bangsa...bila plk PAS berjuang atas nama bangsa....? buat apa PAS nk jual bangsa kalau bukan bangsa yg diperjuangkan oleh PAS..KEBODOHAN KE-2 KAU...
3)kau kata PAS jual nama ALLAH...mmg perjuangan PAS tu ISLAM...ISLAM tu agama yg sapa turunkan...?hang ni blajar agama tak ni...?nk tanya kau sikit...kalau hang jual sesuatu...kau mesti kena jual nama benda yang kau jual tu kan..sama jgk ngan PAS..bila PAS memperjuangkan ISLAM yang diturunkan oleh ALLAH..mesti PAS kena jual nama ALLAH tu..(kau blh faham ke..rasa cam kau x faham..maklumlah..otak UMNO)..kalau kau x faham..kau tanya ok..KEBODOHAN KE-3 KAU...
4)kau kata PAS tolak bila UMNO ajak perpaduan..ni aku nk bgtau kau..camna PAS x tolak..kalau UMNO ni memperjuangkan ISLAM sbgmana yg diperjuangkan PAS..baru blh perpaduan..ni UMNO perjuangkan bangsa lebih dari ISLAM..dlm kubur nanti malaikat x tanya pun kau bangsa apa...KEBODOHAN KE-4 KAU...
5)kau kata PAS jilat bontot DAP..ni nk bgtau lg kat kau ni..PAS dan DAP ada matlamat yg sama..iaitu nk mengalahkan @ menjahanamkan UMNO-BN..apa salahnya kalau sama2 berjuang atas keinginan yg sama..abis tu..yg UMNO ngan MIC,MCA,GERAKAN,PPP,IPF dan byk lg tu apa...? KEBODOHAN KE-5 KAU...
so, kau jawablh sendiri..aku bagi kau peluang utk fikir..biar otak kau berkembang sikit..buang karat UMNO tu..kahkahkah..apa2 pun aku nk mintak maaf jgk ngan kau..sekian..wassalam..

airkita.my said...

Salam.
You definitely got some points there I must say, altho me disagree with some of it.

Anyway I don't want to be picky really but reading this:

..tutup aurat,smpai skrg pn wanita2 Islam msia takkan tutup aurat.

-otrs pun does contributed what, regardless of their political affiliation, regardless card carrying party..there are Muslim at their best. BTW not all the um-no is bad as much as not all pa-s is saint.Even the berserban berketayap pun banyak do mistake, sinned, wrong and what has not?I could lists more but I chose not to choose it. And that about it.

Nilai Sri Wangsa said...

Assalamualaikum.

Saya ada 1 cadangan kpd Dato' Lo' Lo' berkenaan isu ini demi 1Malaysia. Orang Kristian beriya-iya nk guna kalimah Allah dalam kitab mereka. Dalam masa yang sama, orang Islam membantah keras akan hal ini.

Demi perpaduan 1Malaysia, apa kata PAS desak PM mewakili orang Melayu Islam membuat perjanjian terbuka dgn tokoh agama Kristian yg mewakili komuniti Kristian Malaysia. Bila saya kata "perjanjian terbuka", maksud saya buat live telecast lah.

Begini perjanjiannya. Kerajaan akan berlaku ihsan kpd orang Kristian dgn membenarkan mereka menggunakan kalimah Allah dalam ajaran mereka. Sebagai tukar gantinya, kerajaan akan mengenakan HUKUMAN BERAT ke atas mana-mana pihak yg cuba menyebarkan Kristian kpd umat Islam di negara ini. Ini bermakna, segala risalah ataupun ajaran Kristian tidak akan diberi tempat dalam urusan arus perdana. Ajaran Kristian tidak boleh disebarkan secara terbuka oleh mana-mana saluran; tidak kira melalui para mubaligh, media massa atau media elektronik.

Segala aktiviti orang Kristian mestilah berpusat hanya di gereja dan dalam kejiranan majoriti penganut Kristian sahaja. Segala risalah ataupun maklumat mengenai Kristian hanya boleh didapati di gereja, tidak boleh dari tempat lain. Ini termasuklah majalah mingguan The Herald Tribune. Sesiapa yg nk access ajaran Kristian, gereja lah tempatnya.

Tiada satu pun ajaran Kristian yg keluar dari gereja, dan tiada satu pun umat Islam yg masuk ke gereja. Tiada lagi promosi perayaan Christmas secara terbuka di Malaysia. Tiada lagi pokok Christmas besar di lobi Suria KLCC. AGAMA KRISTIAN AKAN DIWARTAKAN SEBAGAI AGAMA TERPENCIL DI NEGARA INI DARI PERLIS HINGGA KE SABAH.

Dengan termeterainya perjanjian ini, dengan disaksikan oleh semua rakyat Malaysia secara langsung di tv, maka kedua-dua belah pihak beroleh kemenangan.

Orang Kristian menang dari segi memperoleh hak menggunakan kalimah Allah, agama Islam juga menang dari segi mempertahankan kesuciannya sebagai agama rasmi negara. Kalau dibawa ke mahkamah pun, orang Islam akan menang kerana isu Islam sbg agama rasmi negara memang termaktub dalam perlembagaan.

Amacam Dato'. Ok tak idea ni? Kalau ok, sila lah bangkitkan dalam mesyuarat PAS nanti.

Anonymous said...

//Sape yg kata Nabi Mohd Xcukur jggut sbb xde pisau gilette?//
Dr.Mahathir Muhammad Iskandar Kutty..thumps up @ Dr.LoLo..syabas!!!

Anonymous said...

Helo terdapat 99 maksud/aspects/attributes ALLAH..sy fikir awak ni cybertrooper

Cili Padi said...

Surat Terbuka Untuk TGNA

Firman Allah bermaksud “ Dijadikan kepada manusia perhiasan,,cintakan nafsu syahwat daripada perempuan2 dan anak-anak….hingga akhir ayat “

Bersyukur ke Hadrat Allah swt kerana Rakyat Kelantan dikurniakan seorang Pemimpin yang beriman sebagai Mursyidul Am dan Menteri Besar untuk memimpin kami ke jalan yang diredhai dunia dan akhirat.

Alhamdulillah berkat usaha dakwah TGNA selama ini kami yakin bahawa Islam itu selayaknya memerintah Dunia agar kita semua tidak alpa dalam kesesatan.

Sebagai manusia sudah tentunya kita tidak dapat lari dari kesalahan dan kesilapan.Justeru TGNA mengajar kami agar sentiasa bermuhasabah dengan apa yang kita lakukan setiap hari supaya rahmat Allah sentiasa melingkungi kehidupan kita seharian

sambung di cilipadi007.blogspot