Thursday, 4 March 2010

Jom pakat ramai2 buat solat hajat terhadap lain2 YB yang mengkhianati perjuangan 7 hari 7 malam

MOHSIN HARUS DIJADIKAN CONTOH

Mengkhianati perjuangan, berpaling tadah, mungkir dengan janji berkempen, menyalahgunakan amanah serta mandat yang diberi rakyat dan enggan meletak jawatan sebagai wakil rakyat bagi membolehkan satu pilihan raya kecil diadakan adalah di antara sebab-sebab kenapa Mohsin diharuskan hukuman duniawi dari ALlah. Satu jalan keluar ialah Mohsin bermubahalah dengan pengundi kawasan Parlimen Bagan Serai.Tindakan rakyat untuk bersembahyang hajat mohon bala diturunkan kepada Mohsin TIDAK ZALIM.


Dengan bertindak keluar PKR dan menjadi ahli Parlimen Bebas, Mohsin sebenarnya telah menzalimi dirinya sendiri
Mohsin hadapi solat hajat 7 hari 7 malam


Ahli parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri diberi tempoh tujuh hari untuk mengosongkan kerusinya ataupun menghadapi tindakan dikenakan solat hajat supaya dihukum oleh Allah.


Ahli Majlis Syura Ulama PAS Ahmad Awang (kiri) berkata pihaknya akan menganjurkan solat hajat selama tujuh hari tujuh malam supaya Mohsin diberikan hukuman setimpal kerana mengkhianati perjuangan.

“Kita beri tempoh tujuh hari supaya beliau letak jawatan. Jika tidak kita akan anjurkan solat hajat tujuh hari tujuh malam supaya Allah menghukumnya kerana khianat pada perjuangan.

“Bentuk hukuman tersebut, biarlah Allah sahaja yang menentukannya,” kata Ahmad yang juga pesuruhjaya PAS negeri Perak pada pilihan raya umum sebelum ini.

Bekas naib presiden PAS itu mengulas tindakan Mohsin yang keluar PKR dan menjadi wakil bebas dengan alasan tidak bersetuju dengan pendirian PKR berhubung isu kalimah Allah.


Pada sidang media bagi mengumumkan perkara itu semalam, Mohsin (kanan) dilaporkan berkata, beliau telah membangkitkan perkara itu melalui saluran dalaman tetapi mendakwa ia tidak dihiraukan.

Ketika menghubungi Malaysiakini semalam, Ahmad berkata, tempoh tujuh hari yang diberikan kepada Mohsin untuk meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat bermula semalam apabila pengumuman itu dibuat.

Ditanya sama ada program berkenaan akan dianjurkan oleh PAS negeri, Ahmad berkata ia anjurannya sendiri yang bertanggungjawab menerima Mohsin sebagai calon kawasan tersebut pada masa itu.

Bagaimanapun, tambah Ahmad, beliau juga mengajak pengundi kawasan itu, penyokong PAS sekitar kawasan parlimen berkenaan dan kira-kira seribu pelajar daripada sebuah pusat pengajian agama yang diasaskannya di Perak bagi menyertai solat tersebut.

Ahmad sebelum itu telah dua kali bertanding pada pilihan raya umum di kawasan parlimen tersebut pada 1999 dan 2004. Bagaimanapun beliau tewas kedua-dua kali di tangan calon BN.

Mengimbau semula detik-detik ketika Mohsin dipilih sebagai calon bagi Pakatan Rakyat, ketika itu Ahmad berkata, bukan sahaja pengundi, tetapi penyokong PAS juga tidak mengenalinya.


“Semua orang tanya siapa beliau,” kata Ahmad yang berkata pihaknya bertungkus lumus berusaha bagi memastikan Mohsin menang.

“Waktu berkempen itu, kita bawa dia, iring ke sana ke mari. Saya (sendiri) cakap pada pengundi-pengundi, kalau tuan-tuan undi Mohsin, samalah macam tuan-tuan undi saya,” katanya.

Ahmad juga dilihat menunjukkan keraguannya terhadap tindakan politik Mohsin tersebut yang menurutnya berlaku secara tiba-tiba.

Katanya, beliau difahamkan, ketika seorang aktivis PAS kawasan tersebut berhubung dengan Mohsin kelmarin, soal peletakan jawatannya tidak timbul langsung.

“Berdasarkan sidang media beliau, daripada cara dia baca kenyataan akhbar, dengan salah sebut beberapa kali, saya rasa itu bukan beliau yang buat,” kata Ahmad.

Sementara itu, kira-kira jam 10 pagi ini, sejumlah 200 orang berhimpun di depan pejabat Mohsin di Bagan Serai bagi mendesak wakil rakyat itu meletakkan jawatan segera.

Jimadie Shah Othman/malaysiakini

3 comments:

Bah Lontok said...

Buat sembahyang hajad supaya tidak ada lagi ADUN PKR lompat itu kan lebih baik.

Yang dah lompat itu sembahyang hajad kan supaya dia balik semula itu pun lebih baik juga

Anonymous said...

Itu tindakan yang tidak masuk akal.
Itu yang buat orang ramai meluat dengan PAS.

Anonymous said...

Salam Dr,

Sebagai seorang Muslim, memang patut sikap Mohsin yang khianati perjuangan dijadikan contoh. Akan tetapi, biarlah Allah sahaja yang memberikan balasan kepada Mohsin.

Saya rasa, sebagi seorang Islam, tak elok mendoakan sesuatu yang buruk kepada seorang Islam yang lain. Nabi Muhammad pun rasanya tidak pernah berbuat demikian. Walaupun orang baling najis kepada Baginda, tetap didoakan perkara yang baik-baik.

Lagi pun, tampak jelas perpecahan di kalangan umat Islam. Malu jika kaum bukan Islam tengok nanti. Tak ada pula kita dengar kaum bukan Islam buat sembah tokong beramai-ramai bila MP atau ADUN bukan Islam lompat.