Wednesday, 17 March 2010

Kenyataan MediaPusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Rakyat

Dosa-dosa UMNO/BN terhadap tangkapan sekumpulan Pelajar Luar Negara Pascasiswazah:
1- Menuduh mereka sebagai pengganas tanpa peluang membela diri kerana dinafikan peguam.
2- Menafikan hak untuk berjumpa ahli keluarga.
3- Menahan tanpa bicara.
4- Menghantar balik tanpa dimaklumkan pada keluarga.
5- Membiarkan isteri dan anak-anak tanpa pembelaan dan tersadai di negara orang (Msia).
6- Melabel mereka dengan label pengganas yang akan menyebabkan mereka menghadapi tindak-balas dari kerajaan mereka sendiri yang mungkin 'bacul' seperti kerajaan Malaysia yang takut kepada tekanan Amerika.
7- Menyebabkan mereka menghadapi tindak-balas antara bangsa kerana telah dicop pengganas.
8- Menyebabkan Malaysia hilang daya tarikan untuk menjadi Hub pendidikan Antara Bangsa dan mungkin juga akan semakin mengurangkan minat pelaburan asing.

DrLo'Lo'Rabu 17 Mac 2010 bersamaan 1 Rabiul Akhir 1431H

Penangkapan ISA :
Penganiayaan terhadap Wanita.

Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) yang dianggotai lebih daripada 80 buah organisasi terdiri daripada Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Parti-Parti Poliltik, Badan Hak Asasi Manusia, Wanita, Mahasiswa, Majlis Peguam dan Pertubuhan Pekerja menggesa Kerajaan untuk menghentikan cadangan pindaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tetapi sebaliknya menegaskan ISA mesti dimansuhkan. Dalam kerajaan ingin meminda akta ini, satu penangkapan ISA terbaru telah diberi liputan besar-besaran oleh media milik kerajaan bahawa kerajaan telah menahan sekumpulan pelajar yang majoritinya adalah dari luar negara yang sedang menuntut di beberapa universiti di Malaysia dan menuduh mereka sebagai pengganas antarabangsa.

Seramai 12 orang telah ditahan pada 21 Januari 2010. Mereka telah dinafikan hak untuk bertemu peguam walaupun telah beberapa kali dipohon. Mereka telah menfailkan permohonan habeas corpus sehingga hari perbicaraan iaitu pada 11 mac 2010, mereka masih tidak dibenarkan berjumpa peguam. Kerajaan dengan ini jelas mencabul hak mereka. Apakah ini yang dikatakan pindaan yang menambah baik ISA? Tiba-tiba mereka yang dituduh pengganas itu dibebaskan dan secepat kilat dihantar pulang ke negara masing-masing dan beberapa orang masih menunggu di Jabatan Imigresen untuk dihantar pulang tanpa memaklumkan kepada isteri dan ahli keluarga mereka dan tanpa membenarkan mereka berjumpa ahli keluarga mereka sebelum dihantar pulang.

Isteri-isteri tersebut adalah Bashirah isteri kepada Luqman Abdul Salam yang dihantar pulang pada 13 Mac 2010 dan Khalidah isteri kepada Abdul Alhi Bolajoko Uthman yang dihantar pada 14 Mac 2010. Kedua-duanya dihantar pulang ke Nigeria.Tindakan kerajaan Malaysia yang mempunyai elemen penderaan emosi dan psikologi terhadap isteri mangsa ISA adalah bertentangan dengan Konvensyen Antrabangsa, CEDAW yang menghendaki setiap negara di dunia menghentikan sebarang bentuk penderaan dan keganasan terhadap wanita. (Sudah tentu bertentangan dengan amalan soleh terhadap sesama manusia lebih-lebih lagi orang Islam terutama kaum wanita dan kanak-kanak-DrLo'Lo')

Jawatankuasa Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA(PSK-GMI) mengecam tindakan tidak berperikemanusiaan Menteri Dalam Negeri yang bertanggungjawab terhadap pasukan polis dan jabatan imigresen Malaysia yang membiarkan ahli keluarga mereka yang ditahan bersendirian  terumbang ambing di Malaysia. Mereka tidak mempunyai keluarga di sini bahkan mereka datang kerana menemani suami mereka untuk melanjutkan pelajaran di Malaysia. Alangkah terkejutnya mereka apabila tiba-tiba suami mereka ditahan tanpa dibenarkan membela diri terus dihantar pulang dan meninggalkan mereka bersendirian dengan anak-anak di sini. Mereka adalah wanita yang mempunyai hak untuk dilayan seperti manusia dan bukan dibuat sesuka hati oleh Menteri Dalam Negeri.

Kami memberi amaran kepada Menteri Dalam Negeri bahawa kes penangkapan ini akan menjadi bebanan dan memburukkan imej Malaysia di mata dunia. Malaysia yang selama ini mempromosikan bahawa negara kita adalah destinasi pelancongan dan sebagai hub pendidikan pelajar luar negara khususnya dari negara timur tengah telah tercemar dan menakutkan mereka kerana adanya undang-undang drakonian iaitu ISA.

Kempen supaya ISA dimansuhkan sudah berjalan sejak 20 tahun lalu dan telah berjaya mencipta gelombang kesedaran dan perubahan hasil daripada kempen GMI dan anggota gabungannya. Isyarat jelas penolakan terhadap ISA dilihat pada  keputusan  Pilihanraya Umum ke-12, 8 Mac 2008 dan kejayaan Himpunan Mansuhkan ISA pada 1 Ogos 2009. Jawatankuasa Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA(PSK-GMI) yang selama ini menjadi tempat mengadu nasib  bagi kaum wanita dan kanak-kanak  mangsa ISA, tetap dengan pendirian bahawa ISA telah menzalimi golongan wanita. Hasrat kerajaan yang kononnya membela wanita adalah ternyata kenyataan hipokrat apabila menggunakan ISA terhadap rakyat dan sesiapa sahaja dan sekaligus menganiaya golongan wanita dan kanak-kanak yang menjadi keluarga tahanan.

Sejak tahun  1960 hingga kini (2010), lebih 20,000 orang ditahan tanpa bicara di bawah ISA. Kesan penangkapan ISA, lebih 50,000 orang terdiri dari wanita dan kanak-kanak yang telah  kehilangan ketua keluarga yang mencari rezeki dan tempat bergantung pendidikan dan kasih sayang seorang bapa. Dengan ini kami menuntut agar:

1. Kebajikan isteri-isteri pelajar-pelajar ini ditanggung oleh Kerajaan Malaysia
2. Jika mereka ingin pulang ke negara masing-masing, kerajaan mestilah menguruskan penghantaran mereka sehingga selamat sampai.
3. Kerajaan memohon maaf atas kesilapan menahan suami mereka dan membayar gantirugi pengajian suami mereka yang terhenti disebabkan penangkapan ISA.


Pusat Sokongan Keluarga GMI        

Kenyataan Media - Penangkapan ISA : Penganiayaan terhadap Wanita Oleh Pusat Sokongan Keluarga Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) Rabu 17 Mac 2010 Adalah disokong Oleh:

1.   YB Zuraida Kamaruddin (Parlimen Ampang & Ketua Wanita KEADILAN)
2.   YB Chong Eng (Parlimen Bukit Mertajam &Ketua Wanita DAP)
3.   Hjh Nuridah Salleh (Ketua Muslimat PAS)
4.   YB Dr Siti Mariah Mahmud (Parlimen Kota Raja)
5.   YB Lee Boon Chye (Parlimen Gopeng)
6.   YB Tian Chua (Parlimen Batu)
7.   YB Nurul Izzah Anwar (Parlimen Lembah Pantai)
8.  YB Rodziah Ismail (Exco Wanita Kerajaan Negeri Selangor)
9.   YB Siti Aishah binti Hj Ghazali (Exco Wanita Kerajaan Negeri Kedah)
10. YB Saari Sungib (Adun Hulu Kelang)
11. YB Mumtaz Md Nawi (Senator Kelantan)
12. YB Dr Lo'Lo' bt Hj Mohd Ghazali (Parlimen Titiwangsa)
13. YB Teo Nie Ching (Parlimen Serdang)
14. YB Fuziah Salleh (Parlimen Kuantan)
15. YB Zailah Mohamad (Parlimen Rantau Panjang)

No comments: