Sunday 28 March 2010

AMARAN ALLAH: JANGAN KAMU DEKATI ZINA

AMARAN ALLAH: JANGAN KAMU DEKATI ZINA

Tapi manusia engkar dengan melakukan segala perkara yang menjurus kepada situasi yang merangsang nafsu serakah: Contoh2:

- Ibu bapa tidak kesah anak gadisnya membonceng motor teman lelaki

- Ibu bapa jarang sekali mengingatkan anak remaja lelaki agar menjaga matanya dari melihat perkara-perkara yang haram, menjaga kemaluannya dari wanita yang haram buatnya. Berapa orang bapa atau guru yang duduk dengan seorang anak remaja lelaki dan mengongsikan pengalaman sibapa/ guru dalam menguasai nafsu remaja lelaki yang biasanya membuak-membuak sehingga umur matang dua puluhan.

- Berapa orang bapa/ guru/ ustaz yang mengingatkan lelaki bahawa setiap benihnya yang ditaburkan dan menjadi seorang manusia kecil adalah tanggungjawab dia dunia akhirat. Mungkin di dunia siibu yang menderita dan terhukum tapi LELAKI tidak akan terlepas dari hukuman Allah. Manusia kecil yang terbit dari benih yang sesuka hati ditabur sana sini akan mengheret sibapa ke liang NERAKA Jahannam.

- Media tiada tanggungjawab langsung dalam hal ini. Agaknya lagi lucah lagi menarik untuk dipertontonkan.

- Pemerintah kurang peka dengan hubungkait hiburan melampau, tempat-tempat hiburan dan arak yang menyubur suasana ke arah perzinaan.

- Rakyat lagi tidak peka hingga terus-terusan pilih pemerintah diperingkat pusat yang mengabaikan tanggung jawab ini. Pemerintah yang gagal menanamkan pendidikan rohani dalam sistem pendidikan kebangsaan.

     Tanam lalang lalu tumbuhnya pasti lalang.

Dr Lo'Lo'

Setiap 17 minit seorang anak luar nikah dilahirkan di Malaysia. Dan perkara ini berlaku setiap jam, setiap hari dengan kadar yang semakin meningkat. Malangnya perkara ini bukan tajuk utama akhbar. Umat Islam di Malaysia leka dengan cerita sensasi , cerita politik , cerita artis di akhbar.

Lupa kerja dakwah, lupa ingat mengingati untuk sembahyang, lupa ke masjid. Cinta DUNIA, Takutkan MATI. Inilah Virus W1H1N iaitau WAHAN yang sedang melanda umat Islam sekarang ini.

Itu yang direkodkan 83 anak luar nikah setiap hari, yang tidak direkodkan?

Jangan lupa, kita di akhirat nanti sendiri-sendiri.

************ ********* ********* ********
STATISTIK ANAK LUAR NIKAH DI MALAYSIA

Di Malaysia, anak luar nikah dalam maksud pendaftaran kelahiran terdiri daripada kanak-kanak yang dilahirkan oleh pasangan ibu bapa yang tidak berkahwin tetapi maklumat dimasukkan ke dalam daftar dan sijil kelahiran.

Pendaftaran tersebut dibuat di bawah peruntukan pendaftaran kelahiran anak tidak sah taraf.

Ada sesuatu yang luar biasa pada sijil kelahiran anak tidak sah taraf. Nombor sijil yang lazimnya tertera di bahagian kanan dokumen, dicetak di bahagian bawah. Ini menunjukkan bahawa pemiliknya tidak mengetahui ayah kandungnya.

STATISTIK
Berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008.

Ini bermakna secara purata, 2500 kes anak luar nikah direkodkan pada setiap bulan atau 83.3 kes pada setiap hari. Jika dianjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat!

Amat menyedihkan kerana menurut statistik pendaftaran kelahiran kelahiran anak luar nikah dalam tempoh 4 tahun sahaja (1999-2003) 30,978 dari 70,430 (44%) orang bayi tidak sah taraf yang dilahirkan adalah anak orang ISLAM.

Pecahan mengikut negeri:

Selangor = 12,836 orang

Perak = 9,788 orang

Kuala Lumpur = 9,439 orang

Johor = 8,920 orang

Sabah = 8,435 orang

Negeri Sembilan = 4,108 orang

Pahang = 3,677 orang

Kedah = 3,496 orang

Pulau Pinang = 3,412 orang

Melaka = 2,707 orang

Kelantan = 1730 orang

Perlis = 691 orang

Sarawak = 617 orang

Terengganu = 574 orang

JUMLAH = 70,430 orang.

2 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum Dr, mohon copy paste untuk disiarkan dalam facebook saya.

fitriyusof

DR. LO'LO' BT DATO' HJ. MOHAMAD GHAZALI said...

Sdra Fitri,

Silakan ambil hantaran2 dalam blog ini.

Dr Lo'Lo'