Thursday 13 December 2007KESIHAN TIAN CHUA, DIHERET DARI KERETA, DIPECAHKAN CERMIN MATANYA, DIBELASAH HINGGA MERAH2 BADANNYA, DIBAKAR PULA KERETANYA DAN MCM2 LAGI. TAPI SEMANGATNYA TIDAK PERNAH PATAH.TAN SRI KHALID YG PAKAI LENGKAP SATU SUT UTK IKUTI PERSIDANGAN PARLIMEN PUN DITAHAN. MSIA NGRA POLIS YG JADI KUDA TUNGGANGAN UMNO/BNBUDAK UMUR 13 TAHUN PUN DITAHAN. BUDAK NI IKUT BAPA DIA DAN DITAHAN MASA SDG BERJLN KEKEDAI UTK MINUM PAGI. BAPANYA TIDAK TAHU PUN DIA DITAHAN SBB SDG PARKIR KETE. KIRA2 MCM POLIS CULIK BUDAK NI.

Penahanan dpn parlimen
Tian Chua gigit polis
Oleh Wan Noriza Meor Idris
wannoriza@nstp.com.my
KUALA LUMPUR: Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua menggigit seorang anggota polis yang menahannya ketika cuba meloloskan diri memasuki Bangunan Parlimen, di sini, semalam.

Ketika kejadian kira-kira jam 10.30 pagi, Tian Chua bersama seorang lelaki menaiki Proton Tiara membolosi sekatan di Jalan Parlimen menuju Bangunan Parlimen, sebelum kedua-duanya ditahan polis.

Bagaimanapun, difahamkan, ketika bergelut untuk memboloskan diri, Tian Chua dikatakan menggigit lengan kiri anggota polis yang menangkapnya.

Polis kemudian menahan Tian Chua.

Lebih mengejutkan seorang remaja lelaki berusia 13 tahun yang menyertai perhimpunan itu turut ditahan.


Tujuh lagi dipercayai ahli Pas dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram), ditahan di sekitar bangunan Parlimen kira-kira jam 12 tengah hari kerana masih berdegil ketika diarahkan polis supaya bersurai dan berkeras untuk menghantar memorandum.

Setiausaha Agung PKR, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan anggota jawatankuasa Pas pusat, Dr Lo’Lo’ Mohd Ghazali turut ditahan.

Semua mereka antara 12 orang yang ditahan dalam perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) yang bermula kira-kira jam 9 pagi dan kemudian dilihat agak dingin pada kira-kira jam 12 tengah hari sebelum beralih arah untuk berhimpun di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur.

Seramai lapan daripada mereka bagaimanapun dibebaskan selepas kenyataan mereka diambil.

Unit Simpanan Persekutuan (FRU) turut dikerah berkawal di beberapa lokasi berhampiran bagi mengawal keadaan termasuk memeriksa kenderaan terutama yang menghala ke pintu pagar utama Parlimen.

Sekatan jalan raya turut diadakan di beberapa kawasan di ibu kota mengakibatkan kesesakan lalu lintas yang teruk sehingga lewat petang.

Kelmarin, polis mendapat perintah mahkamah bagi melarang penyokong Bersih daripada berkumpul di bangunan Parlimen yang dikatakan bertujuan menyerahkan satu memorandum bagi membantah pembentangan Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 2007.

Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 2007 bagi meminda umur persaraan anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) daripada 65 tahun sekarang kepada 66 tahun, diluluskan Dewan Rakyat, beberapa jam selepas perhimpunan haram itu diadakan.

Sementara itu di PUTRAJAYA Pengarah Penguat Kuasa Jabatan Imigresen, Datuk Ishak Mohamed, mengesahkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak ditahan, sebaliknya hanya menjalani pemeriksaan biasa di KLIA.

No comments: