Thursday 13 December 2007POLIS BLOK TAK BAGI MASUK JADI KAMI PUN DUK DI PANGKAL JLN PARLIMEN UTK CARI PELUANG MASUK MELAKSANAKAN HAK SBG RAKYAT MSIA YG BERDAULATMANA ADA BERHIMPUN HARAM, TIAN CHUA DLM KETE UTK MASUK SBB BELIAU MMG PEG BERTUGAS DATIN SRI WAN AZIZAH, ADA PAS LAGI, TP KETE BELIAU DICEROBOH UTK PASTIKAN BELIAY DITAHANLIHAT BETAPA KEJAMNYA POLIS YG MENGHERET TIAN, POLIS YG GANAS DISINI.

29 ditahan ingkar arahan,
(Oleh Hardi Effendi Yaacob, Sazarina Shaharim dan Ifwan Tun Tuah).

BEGITULAHBUNYI TAJUK LAPURAN AKHBAR ARUS PERDANA INI. YG SEBENARNYA MANA ADA DEMO ATAU HIMPUNAN. YG BERLAKU POLIS BUAT SEKATAN JLN KE PARLIMEN, HINGGA KAMI BBRP ORG PIMPINAN TERPAKSA TURUN DARI KERETA UTK BERJLN MASUK KEPARLIMEN. PARLIMEN ADA DEWAN RAKYAT JADI RAKYAT BERHAK MASUK BILA ADA PERSIDANGAN. ADA DEWAN NEGARA JADI INI TEMPAT DALAM NEGARA YAG RAKYATLAH PATUT RAMAI2 BERADA DISANA UTK DGR DAN TGK WAKIL2 BUAT KERJA ATAU TIDAK. TIADA PERARAKAN. LEBIH PENIPU LAGI BILA AKABAR NI MENIPU KATA BERKUMPUL DARI DATARAN MERDEKA. PEMBOHONG BESAR. TGK GAMBAR2

Pemimpin pembangkang sertai perarakan ke Parlimen hantar memorandum

KUALA LUMPUR: Polis menahan 29 orang, termasuk beberapa pemimpin kanan parti pembangkang dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kerana menyertai perhimpunan haram anjuran Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) di ibu negara, semalam.

Semua ditahan selepas mengingkari arahan polis supaya bersurai sejajar perintah mahkamah melarang kumpulan itu mengadakan perhimpunan bagi menghantar memorandum menolak usul melanjutkan umur persaraan anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Kumpulan itu yang berkumpul di Dataran Merdeka dan hadapan Bank Negara sejak 8 pagi, merancang berarak ke bangunan Parlimen, tetapi dihalang polis.

Bagaimanapun, Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua, bersama seorang rakannya, Abdul Razak Ismail, yang menaiki Proton Tiara membolosi sekatan polis di simpang masuk ke bangunan Parlimen.

Dalam kejadian jam 10.30 pagi itu, Tian Chua dan Abdul Razak tidak menghiraukan arahan supaya berhenti menyebabkan beberapa anggota polis termasuk dari Cawangan Khas Bukit Aman terpaksa mengejar dan menghalang keretanya, kira-kira 50 meter dari pintu masuk bangunan itu.

Keadaan menjadi tegang dan berlaku pergelutan apabila kedua-duanya enggan keluar dari kereta itu hingga memaksa polis menarik mereka, tetapi Chua bertindak menggigit seorang anggota polis.
Selain Tian Chua dan Abdul Razak, turut ditahan di lokasi sama ialah Setiausaha Agung PKR, Tan Sri Khalid Ibrahim, Timbalan Ketua Pemuda Pas Pusat, Nasrudin Tantawi, Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr Lo'Lo Mohd Ghazali serta tujuh lagi penyokong Bersih.

Enam lagi ditahan di tempat letak kereta bangunan Parlimen selepas menghantar memorandum berkenaan.

Mereka ialah Pengarah Pilihan Raya Pas, Datuk Mustafa Ali, Pengarah Pusat Penyelidikan Pas, Dr Dzulkifli Ahmad, Pengarah Eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Yap Swee Seng, ahli Writers Alliance of Media Independence, Wong Chin Huat, Pengasas Pusat Komunikasi Masyarakat, Mein Lor dan Pengarah Eksekutif Pusat Kewartawanan Bebas, V Gayathry.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz ketika ditemui di lobi Parlimen, berkata polis berhak menahan sesiapa saja di dalam kawasan Parlimen jika mereka memberi ancaman keselamatan.
"Sesiapa saja yang memecah masuk zon sekuriti, termasuk Bangunan Parlimen boleh ditahan. Mereka kononnya mahu menghantar memorandum kepada semua Ahli Parlimen tetapi langsung tidak menghubungi saya mengenai perkara itu," katanya.

Beliau berkata, walaupun diberi pas masuk sebagai tetamu kepada Ahli Parlimen Pas-Kubang Kerian, Salahuddin Ayub, tindakan kumpulan itu menghantar memorandum masih dianggap memecah masuk zon sekuriti.

Pindaan Rang Undang-undang Perlembagaan (Pindaan) 2007 yang melanjutkan umur persaraan anggota SPR itu, diluluskan sidang Dewan Rakyat semalam.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Ismail Omar, ketika dihubungi berkata penahanan itu dibuat mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan kerana menyertai perhimpunan haram yang boleh dihukum penjara maksimum enam bulan atau denda atau kedua-duanya.

"Kita menahan mereka kerana berdegil dan mahu meneruskan perhimpunan itu, walaupun sudah diberi amaran oleh polis sejajar dengan perintah yang dikeluarkan mahkamah melarang perhimpunan diadakan.

"Kebanyakannya ditahan di simpang masuk ke Bangunan Parlimen berhampiran Taman Tasik Perdana dan beberapa lokasi lain sekitar ibu negara, termasuk Dataran Merdeka," katanya.

Bagaimanapun, sehingga jam 7.30 malam tadi, 12 orang termasuk Khalid, Mustafa, Yap, Gayathry dan Dr Dzulkifli dibebaskan dengan jaminan polis.

Tian Chua pula dilihat dibawa ke Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta, kira-kira jam 2 petang sebelum ditahan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur.

Ketika di mahkamah, beliau turut mencetuskan kekecohan apabila duduk bersimpuh di lantai dan enggan berjalan sebagai tanda protes terhadap penahanannya hingga terpaksa dipapah anggota polis.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Risikan/Operasi)Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah, ketika dihubungi berkata penyokong Bersih yang masih ditahan akan dibebaskan selepas keterangan mereka direkodkan.

"Semua dibebaskan atas jaminan polis sehingga Selasa depan. Kita sedang menyiasat secara terperinci kes ini dan mereka boleh dipanggil semula pada bila-bila masa untuk membantu siasatan," katanya.

No comments: